Sıtkı FIRAT
Akçalı Köyü’nde doğdu. Yedi yaşında gurbetçi oldu. İlk, orta ve öğretmen okulunu İstanbul’ da bitirdi. Anadolu’da bir yıl köy öğretmenliği yaptı. Daha sonra girdiği Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünde fotoğrafla tanıştı. Fotoğraf eğitimini aldığı Şinasi Barutçu’dan etkilenerek, ilk makinasını aldığı 1949 yılında fotoğraf çekmeye başladı.
Resim öğretmeni olarak çalıştığı Diyarbakır ve Ankara Öğretmen Okullarında fotoğraf kursları açtı. 1966 yılında devletçe gönderildiği Almanya’da Fotoğraf ve İş Eğitimi üzerinde incelemelerde bulundu. Öğretim üyesi olarak fotoğraf eğitimi verdiği Gazi Eğitim Enstitüsünden 1977 yılında emekli oldu. 1980 yılında Fıratcolor Renkli fotoğraf laboratuvarını kurdu.
Sanat hayatına resim yaparak başlayan, devlet sergilerine katılan Sıtkı Fırat yoluna fotoğrafla devam etti. Türkiye’nin tanıtılmasını amaç edinerek adım adım dolaştığı Ülkenin, doğasını, kültürel zenginliklerini fotoğrafladı. Eserleri dergilerde, takvimlerde, Turizm Bakanlığı broşürlerinde ve afişlerinde kullanıldı. Yurdun birçok yöresi onun objektifi ile tanındı.
Yurt dışında 30’u aşkın ülkeyi gezerek fotoğrafladı. Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Almanya, Rusya, Malezya, Kuveyt, Azerbaycan, Balkan Ülkeleri, Kıbrıs, Japonya ve Çin’de sergiler açtı. 1989’da Pekin’de açtığı “Türkiye” ve Ankara’da açtığı “Çin” sergilerinden sonra, 1999 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin 50.kuruluş yılı nedeniyle hazırlanan “Focus One Chaine’’ isimli prestij kitabına fotoğraf çekmek için Çin Kültür Bakanlığından davet aldı.Ayrıca 2002ve 2003 yıllarında Çin Artistik Fotoğraf Federasyonunca uluslar arası festivallere davet edilerek sergiler açtı.
Yurtiçinde ve yurtdışında açtığı 100’ün üzerindeki sergiden, “Türkiye”, “Memleketim”, “Doğu Karadenizin Güzellikleri”, “Ormanlarımız”, “Güneşin Doğduğu Yer Türkiye”, “Yurttan ve Dünyadan Yansımalar”, “Saklı Cennet Kemaliye” adlı sergileri yurdun bir çok ilinde tekrarladı.
Çok sayıda ödülün sahibi olan Sıtkı Fırat’a 1998 yılında TÜRKSAV tarafından “Türk Dünyasına Hizmet Ödülü”, 2004 yılında FSK tarafından “Fotoğrafta 50.yıl Onuru”, 2001 yılında FIAP tarafından “Yılın Duayen Sanatçısı”, 2005 yılında Sanat Kurumu’nca “Yılın Fotoğraf Sanatçısı” ünvanları ve 55. Fotoğraf yılı dolayısı ile Kültür Bakanlığınca başarı plaketi verildi.
Sıtkı Fırat 1976’da YAYKUR için Eğitim Enstitüleri resim bölümüne “Fotoğrafcılık’’ adlı kitabını, sonraki yıllarda “Selçuklu Sanatı”, “Güneşin Doğduğu Yer Türkiye”, “Yurttan ve Dünyadan Yansımalar”, “ Saklı Cennet Kemaliye” adlı fotoğraf kitaplarını yayımladı. 60. fotoğraf yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığınca “Türkiye’den Renkler ve Şaheserler” adlı prestij kitabı yayımlandı. Birçok dergi ve televizyon kanallarında portfolyoları yayınlanan Fırat’ın 2011 yılında TRT tarafından belgeseli çekildi.
Sıtkı Fırat TÜTAV üyesi, AFSAD onur üyesi, FSK kurucu ve onur üyesidir.
Fotoğraf ve yorumlarıyla doğduğu köyümüze ve Kemaliye’ye çok büyük hizmetleri olan değerli sanatçımıza sağlıklı uzun ömürler dileriz.
Akçalı Köyü Facebook – Sıtkı Fırat
Yusuf Ziya ADEMHAN
Gazeteci, şair ve fotoğraf sanatçısı; 6 Temmuz 1991 tarihinde fotoğraf çekmek için gittiği Kemah İlçesi’nin Koçkar Köyünde bulunan Şahmelik Yaylasından geriye dönememiştir. Bugüne kadar ölüsü veya dirisi hakkında hiç bir bilgi edinilememiştir. Yusuf Ziya Ademhan’ın eserlerine sahip çıkarak ve onu yaşatan başta başta Erzincan Eski Valisi Rahmetli Recep YAZICIOĞLU’na, O’nun eserlerini derleyerek ‘Yusuf Ziya ADEMHAN Fotoğrafları’ kitabını yayınlayan Halil YÜKSEL’e, şiirlerini sürekli gündemde tutan Doç.Dr.Burhan TARLABAŞI’na, Feridun ÇELİKMEN, Dut Ağacı Gazetesi’ne, Özden Gazetesi’ne ve ismini burada sayamadığımız bütün Ademhan Dostlarına Akçalı Köyü olarak minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. İnşaallah onun ‘Mahzun’ şiirindeki vasiyetine uygun olarak Dutbeli’nde anıt mezar yapılması planlanmaktadır. Kendisini Rahmet ve minnetle anıyoruz.
Muzaffer ERTÜRK
1962 yılında doğdu. İlkokul çağlarında taş plakları, daha sonra İstanbul gazelhanları ve Doğu Anadolu’nun usta icracılarını dinleyerek müzik yaşamına başladı. 1986 yılında Ankara Radyosu’nun açtığı yetişmiş sanatçı sınavını kazanarak, ses sanatçısı oldu. TRT televizyonlarında 2003 yılında Bergüzar, 2004 ve 2005 yıllarında Dem bu Dem isimli programları hazırladı ve sundu. Yaptığı programlarla TRT’ye bir çok ödül kazandırdı. Halen Ankara Radyosu Türk Halk Müziği sanatçısı olarak görevine devam etmektedir.
Değerli hemşerimiz güzel sesi ve yorumlarıyla köyümüze ve yöre kültürümüze katkı sağlamaya devam etmektedir.